Skönhet och hälsa på ditt sätt

Article, Doft

Apelsinblomman, kärlekens blomma

Apelsonblomman är inte bara vacker att se på, den har ett starkt symbolvärde och är nyttig både för insida och utsida.

Symbolik

Apelsinblomman symboliserar oskuld, renhet, fertilitet och varaktig kärlek, därför används den flitigt vid bröllop. Anledningen till dess symbolvärde kan främst härledas till tre orsaker:

• Apelsinblomman kan blomma alla säsonger, blomman är vit och nätt vilket leder tanken till oskuld och renheten hos ung kärlek.

• Apelsinblomman kan bära frukt samtidigt som den blommar vilket starkt symboliserar fertilitet.

• Trädet är alltid grönt och tappar inte sina blad, där av symboliken till evig kärlek.

Växten

Apelsinen är en hybrid mellan två andra citrusfrukter, pomelo och citron. Apelsinträdet växer i varma klimat, både torra och fuktiga. Apelsinblomman är Floridas delstatsblomma vilket känns naturligt då Florida är en stor exportör av apelsiner.

Eterisk olja av apelsinblomma

Den eteriska oljan av apelsinblomma blandas ofta ihop med Neroli som är en pomeransolja. Apelsinblomsolja användes i Indien för att bota oro och sömnlöshet. Oljan sägs även vara effektiv för att hjälpa matsmältningen.

Apelsinblomma i kosmetik

Doften är mycket populär i parfym och används flitigt i olika dofter. Även i hudvård dyker apelsinblomman upp som ingrediens, den verkar uppfriskande och renande på huden. Produkter innehållande extrakt från apelsinblomma lämpar sig väl för oljig hud.

Apelsinblomma i matlagning

I mellanöstern och Nordafrika ingår apelsinblomsvatten i en mängd rätter. Främst som smaksättare till desserter men även i sallader är det en vanlig ingrediens. För att få fram en fin essens har man destillerat apelsinblommor och vatten.

Flera artiklar